Overcapaciteit van zonnestroom voor bedrijven

Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten de laatste jaren een forse groei zien in de opwekking van groene stroom door bedrijven. Niet alleen zakelijke partijen wekken veel zonnestroom op. Ook het aantal particulieren met een zonne-energiesysteem groeit hard. Het leidt tot een overcapaciteit van zonnestroom.

Inleiding tot overcapaciteit zonnestroom

Een situatie die zich laat definiëren als het moment waarop het aanbod aan zonnestroom veel groter is dan het energieverbruik op datzelfde moment. 

Er ontstaat een overschot aan groene stroom, wat de basis vormt van netcongestie; een file op het stroomnet. Een probleem waarmee verschillende regio’s in Nederland steeds vaker te maken hebben. 

Wat kunnen bedrijven doen aan het voorkomen van een overcapaciteit van zonnestroom? Is een overcapaciteit van groene stroom per definitie slecht? 

Dit artikel biedt u het antwoord op dergelijke vragen.

Zonnestroom overcapaciteit door zonnepanelen bedrijven

Groeiend risico op een overcapaciteit van zonnestroom

Zoals reeds genoemd werd, neemt het aantal bedrijven met zonnepanelen op hoog tempo toe. Zeker in de zomer maakt dit dat de kans op een overcapaciteit van zonnestroom steeds groter is. Dagen met een groot aantal zonuren leveren een enorme hoeveelheid groene stroom op. Daar waar het energieverbruik deze dagen juist relatief laag ligt. Particulieren begeven zich voornamelijk buiten de woning, bedrijfspanden hoeven niet elektrisch verwarmd te worden, enzovoorts.

Niet alleen bedrijven en particulieren investeren massaal in zonne-energiesystemen. Denk ook aan decentrale overheden, die inzetten op lokale wind- en zonneparken als onderdeel van de energietransitie. Het elektriciteitsnet zoals dat in het verleden opgezet is, blijkt nu niet geschikt te zijn voor de veranderingen die deze transitie met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan de overgang van een eenrichtingsverkeer op het stroomnet naar tweerichtingsverkeer. Energie wordt niet langer uitsluitend vanuit een centraal punt gedistribueerd; het wordt vanaf verschillende plekken geleverd en afgenomen.

Investeringen in energietransitie blijven interessant

Het toenemende risico op de overcapaciteit van zonnestroom maakt het op het eerste oog wellicht minder aantrekkelijk om te investeren in groene oplossingen. Het tegendeel is waar! Denk aan de combinatie van een zonne-energiesysteem met de elektrificatie van het wagenpark van uw organisatie. Het zonne-energiesysteem maakt het mogelijk om medewerkers nagenoeg gratis te laten rijden op zonnige dagen. 

Daarnaast hechten consumenten veel waarde aan de mate waarin een bedrijf duurzaam werkt. Het beperken van de ecologische voetafdruk van uw organisatie helpt potentiële klanten te overtuigen om een product of dienst bij u af te nemen. Duurzaamheid blijkt steeds vaker een doorslaggevende factor te zijn in de keuze die consumenten maken.

Overcapaciteit leidt tot een overvol elektriciteitsnet

Als gevolg van een overcapaciteit van groene zonnestroom raakt het elektriciteitsnet steeds voller. Er is daarmee sprake van netcongestie. Een overvol elektriciteitsnet heeft verschillende gevolgen voor ondernemers. Zo kunnen er onderbrekingen voorkomen in de stroomvoorziening. 

Dat klinkt wellicht gek, als het aanbod aan zonnestroom zo groot is. Het is het gevolg van een overbelasting van het stroomnet, waarmee zogenaamde black-outs ontstaan. In het ergste geval moet de machinerie enige tijd stil worden gezet, wat de continuïteit van de organisatie in gevaar kan brengen. Of denk aan een winkel, waar voedingsmiddelen bij een langdurige black-out op het stroomnet moeten worden vernietigd. Het zijn situaties die u als ondernemer zo goed mogelijk wenst te voorkomen.

Naast het toenemende risico op onderbrekingen in de stroomvoorziening bij een overcapaciteit van zonnestroom, neemt mogelijk ook de kwaliteit van de geleverde energie af. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat de stroomtoevoer een binair proces is: het werkt of het werkt niet. De kwaliteit van stroom kan wel degelijk fluctueren. 

Het betekent bijvoorbeeld dat de spanning lager is dan normaal. Naast het feit dat dit elektrische machines mogelijk minder goed laat werken, kan het ook de levensduur hiervan negatief beïnvloeden.

Verlies van waardevolle groene stroom door overcapaciteit

Er is nog meer om rekening mee te houden. De overcapaciteit van zonnestroom maakt dat bedrijven op sommige momenten geen groene stroom aan het elektriciteitsnet kunnen leveren. 

Concreet betekent dit dat er waardevolle zonnestroom verloren gaat, als dit niet direct verbruikt wordt. Dat is zonde! Bedrijven en particulieren moeten hun zonne-energiesysteem soms noodgedwongen uitschakelen als gevolg van een overcapaciteit aan zonnestroom in Nederland.

Investering in een zakelijke batterij als oplossing

Gelukkig zijn er inmiddels verschillende oplossingen voor een overcapaciteit van zonnestroom. De investering in een zakelijke batterij is daar een goed voorbeeld van. Niet alleen bedrijven kiezen vaker voor de implementatie van een accu in hun zonne-energiesysteem; ook particulieren doen dat. 

Met een batterij is het mogelijk om een overschot aan zelf opgewekte groene stroom binnen uw bedrijfspand op te slaan. Dat gaat niet alleen een overvol elektriciteitsnet en daarmee het moeten uitschakelen van de zonnecollectoren tegen, het biedt meer voordelen.

Opereer onafhankelijk van het stroomnet

Een van de voornaamste voordelen van de investering in een zakelijke batterij is de vrijheid die het uw onderneming biedt. Met de juiste batterij kunt u onafhankelijk van het elektriciteitsnet blijven opereren. Is er sprake van een onderbreking in de stroomvoorziening in uw regio? Met een opgeladen batterij kunt u de machinerie binnen uw winkel- of bedrijfspand door laten draaien. Het voorkomt dat dergelijke onderbrekingen als gevolg van een overcapaciteit in zonnestroom de continuïteit van uw organisatie in gevaar brengen.

Beperk de energiekosten van uw bedrijf

Als gevolg van een overvol elektriciteitsnet nemen de kosten voor energieleveranciers toe, bij de levering van stroom aan afnemers. In veel gevallen worden deze extra kosten doorberekend aan klanten. Met een zakelijke batterij voorkomt u dat de energiekosten snel oplopen.

Het is zelfs zo, dat de batterij u een forse besparing op de energiekosten op kan leveren. U slaat het overschot aan groene energie op, om dit te gebruiken op de momenten dat de stroomprijs hoog is. Heeft u nog geen eigen zonne-energiesysteem? In dat geval kunt u stroom inkopen bij een lage stroomprijs, dit opslaan op de zakelijke accu en het verbruiken bij een hoge stroomprijs. 

Houdt u stroom over? In dat geval kunt u het restant op de batterij verkopen op de momenten dat de stroomprijs hoog is. Het is een slimme vorm van het in- en verkopen van zakelijke stroom.

Mogelijkheden bij de aankoop van een zakelijke accu

Er zijn steeds meer aanbieders van zakelijke batterijen op de markt te vinden. Dit maakt het niet altijd even gemakkelijk om tot een weloverwogen keuze te komen. ZakelijkeBatterij.nl helpt u hier graag bij. Wij leveren u krachtige accu’s van Kiwatt. Deze batterijen voor ondernemers hebben een capaciteit van 30 kWh. 

De modulaire opbouw van het systeem maakt het mogelijk om deze capaciteit verder uit te breiden naar een totaal van maximaal 1 MWh. Het is afhankelijk van uw verbruik en bijvoorbeeld de opbrengst van uw zonne-energiesysteem, welke capaciteit wenselijk is. Laat u hierover adviseren door een specialist op het gebied van zakelijke batterijen.

Voordelen zakelijke batterijen

Een van de voordelen van de zakelijke accu’s van Kiwatt is de geïntegreerde Powerboosting-functie. Deze functie monitort het energieverbruik van uw onderneming en zorgt dat de batterij direct bijspringt op het moment dat er sprake is van een piek in uw verbruik. Op deze manier hoeft u niet onnodig veel stroom af te nemen van het stroomnet. 

Iets wat, afhankelijk van de stroomprijs op dat moment, zou kunnen leiden tot sterk oplopende energiekosten. Het zorgt voor een optimaal gebruik van het overschot aan groene stroom dat u op de zakelijke batterij opgeslagen heeft. In plaats van een dergelijk overschot kunt u ook, zoals eerder genoemd, goedkoop ingekochte stroom opslaan en later verbruiken.

Nieuw ritme in het verbruik van zonnestroom

Niet alleen de investering in een zakelijke batterij helpt een overcapaciteit van zonnestroom op het elektriciteitsnet te voorkomen. Kijk ook eens naar het huidige ritme in het energieverbruik binnen uw organisatie. Mogelijk worden de elektrische auto’s van uw medewerkers direct opgeladen, als een medewerker deze om 9.00 uur aan de lader hangt. Veel interessanter is het om pas te starten met laden, wanneer de zon schijnt. Denk aan de uren tussen 11.00 en 14.00 uur. De opbrengst van zonnestroom is in die periode relatief hoog. Daarbij maakt dit dat de elektrische auto tijdig opgeladen is voor de rit terug naar huis van een medewerker.

Er zijn steeds meer ondernemers die inzetten op het realiseren van een zogenaamd smart grid. Het is een intern elektriciteitsnet dat zorgt voor een optimale distributie van groene stroom, op basis van het aanbod van uw zonne-energiesysteem. Een zakelijke batterij kan er onderdeel van zijn. Laat een smart grid de laadpalen op uw parkeerterrein pas stroom van uw zakelijke accu afnemen op het moment dat de stroomprijs toeneemt.

Advies over oplossingen voor overcapaciteit zonnestroom

Bent u benieuwd welke stappen uw organisatie kan zetten om een overcapaciteit aan zonnestroom op het elektriciteitsnet tegen te gaan? Wilt u weten welke zakelijke batterij qua accucapaciteit goed past bij het bestaande zonne-energiesysteem van uw bedrijf? 

Het zijn vragen waarover de specialisten van ZakelijkeBatterij.nl u kunnen adviseren. Op deze wijze kunt u als organisatie blijven inzetten op het reduceren van uw ecologische voetafdruk, zonder uw zonnepanelen voortdurend uit te moeten schakelen. 

Evenals dat een zakelijke accu u helpt onderbrekingen in de stroomvoorziening tegen te gaan, iets dat de continuïteit van uw organisatie zou kunnen schaden. Heeft u de investering in een zakelijke batterij al eens overwogen?

Overschot zonnestroom opslaan zakelijke batterij